Meny Stäng

Tips på hur du kan inreda uterummet

Hur man inreder ett uterum beror på flera faktorer. Det handlar bland annat om hur stort det är, hur användningen ser ut men också om hur det är byggt. Med rätt inredning kan du sätta din personliga prägel på rummet och skapa den stämning du är ute efter. Här är sex tips som hjälper dig på traven.

Växter

Om du gillar gröna växter blir det effektfullt med många. Våga maxa! Effekten förstärks om du placerar växterna på olika sätt. Större växter i vackra krukor kan stå direkt på golvet. Mindre kan placeras i blombord, i amplar eller på hyllor. Variera med växter som har olika växtsätt. Hängande, klättrande, yviga, små- och storbladiga. Men tänk på att det måste vara växtsorter som klarar värmen och det intensiva ljuset.

Belysning

För att skapa rätt stämning med belysning är det klokt att tänka över hur uterummet används. Behövs belysning för att läsa, se på TV eller bara för mysbelysning? Att ha några dim-bara lampor ger möjligheter till ljus för olika behov. Uterummets belysning handlar också om den utvändiga belysningen. Den kan behöva anpassas efter övrig ljussättning på huset eller i trädgården. Oavsett val av belysning – tänk på att anlita en professionell installatör.

Solskydd

I de flesta uterum behövs någon form av solskydd. Det ger värdefull skugga under varma sommardagar samtidigt som det skapar en ombonad känsla. Om uterummet har plasttak kan taksegel vara ett alternativ. De finns att köpa färdiga men du kan också sy själv. För fönster och glaspartier finns lamellgardiner att installera. Men vanliga gardiner ger mer alternativ i form och färg. Om du syr själv är det viktigt att du väljer tyg som inte bleks och som ger den skugga som du vill ha.

Möbler

För att hitta rätt möblering har uterummets användning stor betydelse. Är det tänkt som ett extra rum för en matmöbel eller används det mest som tv-hörna? Eller är det kanske mer tänkt för avslappnande häng i solsängar. Ett bra tips är att hitta extra sittplatser som på smarta sätt kan stuvas undan eller omvandlas till något annat när de inte behövs.

Textilier

Med textilier skapar du både stil och funktion. Mattor ger exempelvis en ombonad känsla men kan också avhjälpa kalla golv. Med plädar får du en inbjudande känsla samtidigt som de kan vara sköna att ha till hands under svala sommarkvällar. Även kuddar skapar en inredd känsla och gör möblerna bekvämare. Ta gärna ut svängarna med färger, mönster och material i textilierna.

Levande ljus

Ljuslyktor och ljusstakar i olika form och färg skapar stämning i uterummet. Var inte rädd för att blanda!

Dela gärna sidan: