Meny Stäng

Så finner du de rätta utemöblerna

Val av utemöbler

Under våren och sommaren vill man gärna kunna ha en magisk plats att avnjuta vädret på. Har man en trädgård eller uteplats, är det en utmärkt plats att använda sig av. Man kan njuta av sin kopp med kaffe på morgonen, ligga i solen, odla bär och frukter, njuta av mysiga middagar och mycket mer i sin trädgård. Det gäller bara att välja rätt typ av möbler för att kunna förvandla sin trädgård till en bekväm och härlig plats.

Vad bör man ha i åtanke när man ska skaffa nya utemöbler?

Hur stor plats ni har att tillgå

Det första man bör tänka på när man ska skaffa nya trädgårdsmöbler/utemöbler är att se över hur stor plats man har. Det gäller att det inte blir för trångt när man placerar ut sina möbler då man vill kunna röra sig utan att något faller omkull. Det är också bra att det inte bli trångt om man vill kunna äta luncher och middagar på en uteplats, då det kan bli svårt att duka och även grilla. På grund av det gäller det att se över hur stor yta man har och vilka möbler samt hur många stolar som kommer att få plats. Det är också bra att fundera över hur många sittplatser som kan behövas, beroende på hur många man är i familjen. Behöver man fler sittplatser och har en mindre yta att använda sig av, kan man istället för att skaffa ett möbelset med stolar, använda en soffgrupp. På så sätt finns det fler sittplatser och det blir inte heller för trångt.

Utemöblernas hållbarhet

Förutom att det ska vara praktiskt bör möblerna även vara hållbara då de ska stå ute i olika väderlekar. Därför är det bra att kolla upp de olika materialen, vilka som kommer att vara mest hållbara och klara av att stå ute i sol, regn och vind utan att ta skada. Väljer man ett mindre hållbart material får man vara beredd på att man kanske får köpa nya utemöbler oftare.

Har man barn bör man även se till att köpa in möbler med dynor som enkelt kan tvättas av då barn har en tendens att spilla och smutsa ner ganska ofta, speciellt under sommaren då de är ute och leker och kan ha smutsiga kläder och skor.

Ha en vision av hur dina utemöbler ska se ut

Ha en vision av hur det ska se ut

När man ska köpa utemöbler vill man självklart även att det ska se snyggt ut. Det ska inte bara vara praktiskt och funktionellt. För att kunna skapa en mysig uteplats kan det vara bra att ha en vision av hur man vill att det ska se ut innan man sätter igång med att leta möbler. På så sätt kommer uteplatsen att bli exakt som man önskar sig!

Förvaring under vintern och hållbarhet

För att utemöblerna ska kunna hålla säsong efter säsong utan att bli förstörda eller gå sönder är det viktigt att tänka på förvaring under vintern. Även om utemöbler är anpassade för att klara av att stå ute, finns det sällan material som håller sig helt felfritt om de får stå ute under vintern. För att få möblerna att hålla en längre tid, gäller det att ha plats att förvara möblerna i ett förråd eller någonstans där de utsätts mindre för snö och frost. En del material är tåliga nog att klara av kyla om man täcker över dem med ett speciellt plastfodral för att skydda dem mot fukt. Däremot kommer dynorna att behöva förvaras inomhus då de kan skadas av att vara ute under vintern.

Har man en inglasad balkong eller uteplats kan man däremot låta möblerna stå året om utan någon större fara, och dessutom kan man även ha användning för sin uteplats under vintertid.

Dela gärna sidan: