Meny Stäng

Låna pengar till stuga

Låna pengar till en egen stuga

För många är det en stor dröm att kunna köpa en stuga. För vissa är det en sommarstuga vid vattnet som lockar, medan andra hellre vill ha en stuga på en skidort eller liknande att åka till. Det är dock allt annat än billigt att köpa en stuga, vilket gör att de flesta som vill köpa en sådan behöver ta ett lån. Att låna pengar till stuga kan ofta göras mot en relativt låg ränta, med tanke på att fritidshuset finns som säkerhet, vilket minskar den risk som banken tar.

Som att köpa ett hus

Utgångsläget när du vill köpa en stuga är egentligen ungefär detsamma som när du ska köpa ett hus. Att du inte kommer bo i huset på heltid spelar mindre roll i sammanhanget. Du kan ändå ta ett liknande lån, med tanke på att det även här finns ett hus som kan fungera som säkerhet. Detta innebär att räntan blir låg, något som naturligtvis är tacksamt för dig som kund med tanke på att det ofta är ett förhållandevis högt belopp som behöver lånas.

Drömmen om att köpa sig en egen stuga vid sjön.

Krav att uppfylla

Även om räntan är låg på den här typen av lån, är det stora belopp du ber banken att få låna. Det innebär naturligtvis att de har en del krav som du måste uppfylla för att du ska kunna få ta den här typen av lån. Exakt hur kraven ser ut kan variera något mellan olika banker. Generellt liknar dock kraven varandra i väldigt mycket. Det finns naturligtvis ett krav på att du ska ha en stadig inkomst och du får heller inte vara överskuldsatt när det kommer till övriga lån. Det läggs stor vikt vid att din ekonomi ska gå runt utan problem, vilket naturligtvis innebär att inkomster och utgifter behöver vara balanserade där inkomsterna naturligtvis måste vara betydligt större än utgifterna. Ålderskraven kan variera från en bank till en annan. Vissa banker har bara grundkrav på att låntagaren behöver vara 18 år fyllda, medan andra har valt en lite mer strikt linje och har satt en åldersgräns på exempelvis 21 år. Innan du går vidare och ansöker om ett lånelöfte bör du granska villkor och krav noga, så att du vet att du uppfyller kraven hos den bank du väljer. På så sätt sparar du tid och energi.

Att tänka på inför köpet

När du väl har bestämt dig för att köpa ett fritidshus är du naturligtvis full av spänning och förväntan. Du bör ansöka om lånelöfte innan du börjar gå på visningar eftersom du behöver ha lånelöftet för att veta hur högt du kan gå i budgivningar. Vad du behöver tänka på innan du kommer så långt, är att du behöver kunna bekosta kontantinsatsen, oavsett hur stor den blir, på annat sätt än genom stuglånet. Detta för att risken inte ska bli allt för stor för banken. Det är därför en stor fördel om du börjar planera stugköpet i ett mycket tidigt skede, och ser till att spara ihop denna summa. Att ta ett blancolån kan vara ett alternativ, men ett betydligt mer kostsamt sådant.

Dela gärna sidan: