Meny Stäng

Hur förvarar man utemöbler när de inte används?

utemöbler hur förvara på vintern

Så förvarar du utemöblerna på bästa sätt
Att få njuta av en härlig middag eller lunch i sin trädgård eller på sin uteplats är något fantastiskt. Man får njuta av vackert väder, en trevlig utsikt och en god måltid. Att ha en uteplats/trädgård är verkligen en lyx som många uppskattar, och ofta spenderar man väldigt mycket tid till att hitta de perfekta möblerna och skapa en trevlig miljö. Men hur ska man egentligen ta hand om och förvara utemöblerna för att de ska kunna hålla säsong efter säsong?

Klarar inte extremkyla och vinter

Även om utemöbler är tillverkade för att kunna hålla i olika väderlekar så kommer det inte att klara sig om de får stå ute under extremkyla och vinter. Därför är det viktigt att förvara möblerna på rätt sätt för att de inte ska ta skada. Många av dessa möbler kan klara vintern med ett överdrag som skyddar de från regn och snö, då gäller att förvara dynorna inomhus då de inte kommer att klara sig lika bra. Eftersom textil och bomull/skum kan vara väldigt känsligt för fukt, regn och frost gäller det att se till att ta in dynorna under vintern så att de kan återanvändas under sommaren igen!

Har man en altan med tak, inglasad balkong eller uteplats är detta utmärkt då de kommer att vara skyddade mot olika väderlekar. Men det allra bästa tipset för att skydda sina möbler så mycket som möjligt är att förvara sina utemöbler i ett garage eller förråd.

Det är inte bara under själva vintern som man behöver vara försiktig med sina utemöbler, utan detta kan även gälla under sommaren och våren. Tider då det regnar mycket är det viktigt att man skyddar sina möbler mot regn för att de inte ska bli förstörda. Beroende på vilket material möblerna består av är de olika känsliga mot regn och rusk. Men många stolar och bord som är gjorda av stål och järn, klarar inte av regn då de kommer att rosta, om det utsätts för det för ofta.

Så håller du dina möbler rena från smuts och pollen

För att utemöblerna ska kunna vara så hållbara som möjligt gäller det att välja ett tåligt material som även går att tvätta av. Har man småbarn kan möblerna behöva att rengöras lite oftare då barn ofta kan spilla eller ha smutsiga skor och kläder.
På grund av detta kan det vara bra att välja ett material som inte är känsligt mot att torkas av och även välja möbler med dynor med material som kan tvättas och torkas av. På så sätt kommer möblerna att hålla än längre period.

Men för att skydda och förvara utemöblerna från pollen och annan smuts är det bra att kunna ha något slags skydd att täcka möblerna med när de inte används under en längre period.

Just pollen kan vara svårt att få bort och dessutom brukar det finnas mycket pollen i luften här hemma i Sverige under våren och sommaren. Självklart kan detta sköljas av och torkas bort, men för en bättre hållbarhet kan det vara bra att inte skölja av sina möbler allt för ofta. Det är även därför det är viktigt med förvaring av sina utemöbler.

Dela gärna sidan: