Meny Stäng

Höj och sänkbart skrivbord

Höj och sänkbart skrivbord

Den som har ett stillasittande arbete behöver tänka mycket på ergonomi i det dagliga arbetet. Det är viktigt att inreda kontoret med möbler som gör det möjligt att byta position. En mycket fördelaktig möbel att använda är ett höj och sänkbart skrivbord. Ett sådant bord gör att du kan byta ställning många gånger under en arbetsdag. Det gör också att du kan bibehålla en bättre hållning och överlag må bättre.

Variera din arbetsställning

En klar fördel med ett höj- och sänkbart skrivbord är att du själv kan välja om du vill stå eller sitta när du arbetar. Det gör att du får en mindre monoton arbetsställning. Du kan till exempel välja att sitta ned och jobba ett par timmar på förmiddagen, för att sedan övergå till att stå de sista timmarna före lunch. Du kan sedan göra samma varierade val på eftermiddagen. Vissa tycker om att stå och arbeta när de har ett möte via telefon eller dator. Det ger större flexibilitet och rörlighet. Om du också hör till den kategorin, kan du helt enkelt välja att sitta ned när du arbetar med mer administrativa uppgifter, för att sedan höja skrivbordet och stå upp när det blir dags för möten. Så länge du för in variation i vardagen är det bra för din hälsa.

Bättre hållning och ökad fettförbränning

Bättre hållning och ökad fettförbränning

Om du väljer att stå upp när du arbetar vid ditt skrivbord kommer det medföra flera fördelar för dig ur hälsosynpunkt. Din fettförbränning ökar till exempel markant när du står upp. Allra bäst är det naturligtvis när du rör på dig, men även att du står upp hjälper. Även om du kanske inte vill stå upp hela dagen, kan det vara klokt att göra det under delar av din arbetsdag. En annan positiv effekt av att du varvar mellan att stå och sitta är att det ger bättre hållning än om du väljer att sitta ned hela dagen. Det är lättare att hålla ryggen rak och axlarna sänkta. Dessutom blir det lättare att undvika gamnacke, eftersom du kan välja vilken höjd du vill ha även när du sitter.

Att tänka på när du arbetar vid ett skrivbord som går att höja och sänka

Finns det då något som du bör tänka på när du använder ett skrivbord som du kan justera höjden på? Ja, naturligtvis finns det några saker som kan vara bra att ha i åtanke. Oavsett om du står eller sitter så är det viktigt att du ställer in en bra höjd på bordet. Ett bra riktmärke kan vara att armbågarna bör kunna hållas i en vinkel på 90 grader när du arbetar. Om så är fallet, tyder det på att skrivbordet är rätt inställt. Tänk också på att placera datorn rätt, så att du får en så behaglig arbetsmiljö som möjligt. Den bör stå så pass långt in på skrivbordet att du har minst 50 cm mellan ögonen och skärmen. Vidare bör datorn stå så pass långt ned att du kan titta lite nedåt. Det är mest behagligt för dina ögon.

Dela gärna sidan: