Meny Stäng

Få dina utemöbler att överleva vintern

Vintern och kylan närmar sig och det är dags att låta utemöblerna få vila. Det råder ofta en del förvirring över hur man på bästa sätt ska förvara sina möbler för att de ska hålla så länge som möjligt. Här får ni en snabb genomgång inför vintervilan.

Vinterförvaring av utemöbler

Städning

Du behöver inte skrubba möblerna frenetiskt, den stora städningen av möblerna kan du ta när dessa ska användas igen. Se däremot till att eventuell fågelskit, matrester och annat som kan fräta sönder möblerna är borttvättade. Låter du det ligga kvar på möblerna är det stor risk att de fräter på möbeln och den kan även börja mögla.

Efter att du tvättat av eventuell skit från möblerna är det viktigt att möblerna får torka innan du ställer undan dem. Även väta kan leda till mögel.

Trämöbler

Trämöbler som är behandlade med olja, lack eller målarfärg förvaras med fördel inomhus. Tryckimpregnerat trä kan stå kvar utomhus, däremot rekommenderas alltid att täcka över möblerna med ett överdrag. Även under ett överdrag är det viktigt att möblerna får andas, detta kan du lösa genom att sätta in en hink som ger mer andrum åt möblerna under överdraget.
Trämöbler förvaras allra bäst torrt och kallt. Står trämöbler i ett uppvärmt rum kan detta lätt torka ut träet.
Står dom under ett överdrag är det viktigt att även se till att fötterna inte kommer stå snötäckta och bli förstörda p.g.a. vatten. Se till att täcka hela möblerna ordentligt.

Rotting, aluminium och plast

Detta är alla material som klarar av vinterkylan och kan stå kvar utomhus. Se till att skruvarna i dina aluminiummöbler är i rostfritt stål, då skruvarna annars kan börja rosta om möblerna står kvar utomhus. Konstrotting kan börja mörkna och spricka efter några år.

Det är alltid snällast mot möbler att skydda dem mot kyla och väta. Men har man inte plats i ett garage eller källarförråd är detta möbler som klarar av att stå kvar ute.

Dynor

Tvätta dynorna så att de är fräscha inför nästa år, och se sedan till att de torkar ordentligt. Det rekommenderas att du efter att dynorna torkat lägger dem i svarta plastpåsar och förvarar dessa inomhus.
Låter du dynorna ligga kvar ute i dynlådan kan det lät bildas fukt som leder till mögel.
Dynor är ett favoritställe för möss att övervintra i, så för att inte riskera att de blir sönderbitna på vinden eller källaren är plastpåsar ett bra förslag.

Dela gärna sidan: