Meny Stäng

Belysning i trädgården

belysning i trädgården

Det är inte bara inomhus som rätt belysning är viktig. Om du sätter upp belysning i trädgården skapar du liv och djup även där. Många upplever att en upplyst trädgård blir betydligt mysigare, och det kan även framhäva allt det vackra som finns där. Om du inte har funderat på att sätta upp lampor och lyktor i trädgården tidigare, kanske det är rätt tillfälle att börja fundera på det nu. Det är dags att förvandla din trädgård till en helt magisk plats där du trivs såväl på dagtid som kvällstid.

Satsa på LED-belysning

Du har säkert redan lagt märke till att det finns olika belysningstyper. Att välja rätt typ av belysning är viktigt oavsett var belysningen ska användas. Utomhusbruk ställer dock ännu större krav på ljuskällorna. Det behöver vara en tålig variant och då är LED-belysning ett bra alternativ. Det här är en tålig och hållbar ljuskälla som dessutom finns i såväl kalla som varma nyanser. Det gör att du med fördel kan använda LED-lampor för att skapa en vacker upplyst trädgård.

Sätt lampor i träd och plantor

När du ska ordna trädgårdsbelysning gäller det att vara kreativ. Fundera hur du skapar en levande trädgård med varierande belysning. Att placera ut spotlights i plantor och buskar är en god idé. Det finns även spotlights med mild belysning, vilket gör att du kan få ett vackert skimrande ljussken. Du behöver alltså inte ha det starka ljussken som många förknippar med den här typen av lampor. Tänk också på att vissa växter blir vackrast om ljusskenet kommer underifrån. Ta därför en ordentlig titt för varje lampa du väljer att sätta ut. Kraftigare buskar gör sig ofta bäst med ett ljussken som kommer uppifrån, medan lägre, skira växter ofta gynnas mest av lampor som lyser upp underifrån. Tänk också på att belysning på olika höjder gör trädgården mer levande. Därför är det en god idé att placera lampor i såväl låga växter som i högre träd.

Lys upp gångar med ett milt ljus

Om du har en trädgård i vilken du har gångar, är det klokt att lysa upp gångarna. Satsa dock inte på ett alltför skarpt ljus. Det kan lätt få trädgården att kännas allt annat än mysig. Tanken med belysningen är att det ska kännas tryggt och mysigt att vistas utomhus även på kvällarna. Det är dock inte meningen att det ska kännas som att kliva in i en operationssal. Tänk därför mysbelysning snarare än starka lampsken.

Satsa på att belysa vattenkällor

Har du en fontän eller en trädgårdsdamm, eller kanske till och med båda delarna hemma i trädgården? I så fall är det här en given plats för vacker trädgårdsbelysning. Här har du chansen att placera lamporna så att reflexer skapas i vattnet, något som bidrar till en närmast magisk vy. Om du bara ska ha belysning på en plats i trädgården, är just dammen eller fontänen rätt ställe att ha den på. Bäst blir det dock om du använder trädgårdsbelysning flitigt, och skapar ett utomhusrum där du alltid känner dig trygg.

Dela gärna sidan: